еђшег

Category
13. јануар: https://docek.ns2021.rs/programi/bebi-dol-gradski-hor-beograd/“>беби дол и градски хор београд

Зграда културне станице ,,Еђшег“ исписује занимљиву историју која памти ово здање најпре као окриље стрељачког удружења, потом као отужну руину која је остала иза људског немара, да би данас представљала једно од културних жаришта Новог Сада. Давне 1790. године основана је прва спортска организација у Новом Саду ,,Стрељачка дружина“ која је окупљала угледне грађане, углавном Немце, Србе и Мађаре, а одржавана је њиховим донацијама. На овој локацији, у Антона Чехова број 4, испрва се налазило неколико мањих објеката, којима су придружени околно земљиште и парцеле све до Футошке улице, чиме је Нови Сад добио и прво отворено стрелиште. Након читавог века, гради се велелепно здање чије одразе видимо и данас на и у згради културне станице. Пројектовао ју је Ђерђ Молнар. Зграда је приземна и чине је једна велика централна сала и две бочне, све прилагођене спортским активностима. Детаљ који је карактеристичан за фасаду Еђшега јесте осликана таваница велике сале на којој се налазе жанр-сцене са приказима из лова и свакодневног живота.
Прочитајте више

Простор спортског центра служио је не само за спортске активности, него и за балове, банкете и окупљање породица, односно био је својеврсно новосадско излетиште. Данашњи назив Еђшег је превод мађарске речи која значи јединство, а која је била назив мађарског спортског друштва које је 1945. преузело овај спортски центар. Тај назив сачуван је до данас, но простор Еђшега је другачије организован и један део отвореног стрелишта бива претворен у стамбене објекте и кошаркашки и терен за рукомет са малом трибиним као гледалиштем, а такав распоред затичемо и данас. Иако је у последње две деценије, док није започета обнова Еђшега, сама зграда била потпуно запуштена и оронула, његови спортски терени и даље су остали актуелно место састанка и разоноде не само становника из краја, већ свих Новосађана.
Пројекат ,,Нови Сад 2021-Европска престоница културе“ увидео је потенцијал овог велелепног простора који је усмерен на културни развитак Новог Сада и Новосађана. Уз његову подршку, Еђшег је данас поприште свакодневних разноврсних дешавања који обухватају разне области друштвеног и културног живота прилагођених свим узрастима.
За Доček 7528 у овом прелепом амбијенту наступила је Беби Дол са Градским хором Београд где је изводила своје хитове на сасвим другачији начин.