синагога

Category
13. јануар: божо врећо и камерата академика

Новосадска синагога у Јеврејској улици једна је од четири синагоге које постоје у нашој земљи, грађена почетком двадесетог века (1906-1909) према пројекту мађарског архитекте Липота Баумхорна. Са њене обе стране подигнуте су зграде – лево јеврејска основна школа, данас средња балетска, а са друге стране је зграда јеврејске општине.
Прочитајте више

Сама грађевина представља мешавину различитих стилова. Новосадска синагога више није активна и сада служи као простор за концерте и представе. Од 1991. ова синагога је уврштена у просторно културно-историјску целину од великог значаја и има други степен заштите државе Србије.

Овога пута, за Доček 7528 у монументалном амбијенту синагоге наступио је Божо Врећо са Камератом академиком. У простору који је познат по изузетној акустици, Божо је изводио препознатљиве нумере које су мешавина севдалинки и модерних праваца и то уз пратњу врсног састава Камерате академике, тако да је овај спој севдалинки, класичне музике и модерних елемената у прострору синагоге који одише културним и историјским наслеђем био велики доживљај за публику.