свилара

Category
13. јануар: лолобриђида

Свиларство је један од најстаријих и најцењенијих заната у свету, а на простору Војводине бележи своје почетке негде од XVIII века. Половином наредног века основана је фабрика свиле на овим просторима, највећа свилара у целој Угарској која је почетком XX века остваривала велики профит и извозила свилене нити Немачку, Аустрију, Француску и Италију.
Прочитајте више

Након Дргугог светског рата започео је период обнове војвођанског свиларства и тада су на Подбари изграђени бројни погони Новосадског текстилног комбината од којих су многи и срушени зарад стамбених зграда. Алмашани ипак још увек чувају успомене на овај период.

Пројекат „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ учинио је да Свилара постане један од најживописнијих културних центара у Новом Саду. Сви Новосђани прихватили су реновирану фабрику као дугоочекивани искорак ка променама у културној свакодневници града. Сада се у њој на месечном нивоу одржавају многобројни културни, уметнички и забавни програми, тако да је Културна станица Свилара један од симбола не само Алмашког краја, већ и читавог града. У оквиру Доčeka 7528 у Свилари је наступио бенд Лолобриђида, познат по великом набоју позитивне енергије коју шири на својим наступима. У модерном индустријском ентеријеру Лолобриђида је размрдала публику веселим нотама и учинила да овај наступ буде један од оних које се памте.