позориште младих / велика сала

Category
13. јануар: ана станић

Некада Луткарско позориште при Соколском друштву у Новом Саду, данас је чувено Позориште младих, прво луткарско позориште у Србији и Војводини. Налази се у Игњата Павласа, у срцу Новог Сада. Основано давне 1932. године, позориште је током свих ових деценија мењао називе. Прва представа одиграна у Позоришту лутака била је „Краљевић из подземља“ за коју је из Љубљане стигла покретна позорница, 11 лутака и само дело.
Прочитајте више

Током Другог светског рата Позориште није радило и претрпело је велику штету – лутке, сценографија, костими су уништени или украдени. Након рата, позориште је под именом Војвођанско позориште наставило да ради и то уз велике тешкоће. Називи су се мењали у Градско позориште, а онда у Позориште лутака, да би 1968. позориште добило свој данашњи назив.
Позориште је за све ове деценије окупио више од три милиона гледалаца. На сцену је постављено више од 300 наслова, 20.000 гледалаца, а добитник је небројених награда. За Доček 7528 у Позоришту младих, у његовој Великој сали, наступила је Ана Станић са симфонијским оркестром Град са којим ће извести своје хитове у нешто другачијем аранжману. У Малој сали, такође у оквиру спектакуларног Доčeka 7528, публика ће моћи да види и несвакидашњи концерт РиКа ТаКа у извођењу двојца Алис ин Вондербенд који дочарава балкански ритам спајајући га са телесним перкусијама.