Дочек 7528: Млада енергија нових музичких имена у Новом Саду

Дочек 7528. који ће 13. јануара активирати више од 50 локација у Новом Саду, не само да ће открити нова места за културне садржаје, већ ће и представити нова имена различитих музичких жанрова – алтернативни рок, блуз, џез, инди поп, електро, реге, афро-соул, етно…

„Људи против машина“ и вила ритма и бита
Аутори музике за популарну серију „Жигосани у рекету“, добитници прве награде на такмичењу демо бендова „Твој звук“ – Љубичице су у протеклих годину дана доспели у центар пажње домаће публике. Један од „криваца“ за то је и њихова песма „Једва чекам рат људи против машина“ коју су издали у марту 2019. и која је одмах пласирала Љубичице на врхове регионалних топ-листа. Бенд чине два брата, Вук и Стефан Стефановић, који кажу да је братско супарништво оно што покреће бенд, а борећи се за надмоћ, у својим сингловима руше жанровске границе. Стефановићи се баве и продукцијом и сарађују са младим, популарним именима домаће сцене попут Сајси МЦ и Буч Кесидија, али и са иностраним звездама као што је Вил Драмонд. У оквиру Дочека 7528. Љубичице ће наступити у Културном центру Новог Сада 13. јануара са почетком у 21 час.
Панчевачки рок, електро-блуз и инди поп, који доносе Љубичице, појачаће афро-соул и етно ритмови Осјечанке Аклее Неон, путујуће музичарке и кантауторке. У медијима је позната као вила ритма и бита, што се јасно види у њеном препознатљивом стилу и песмама које се крећу негде између реге ритмова и нежних љубавних мелодија. Сјајна млада нада наступиће такође у Културном центру Новог Сада, 13. јануара, од 20 часова, пре панчевачког двојца Љубичице. Улаз за њен наступ је бесплатан.

Најбоља басисткиња Европе у Новом Саду
Једна од најбољих басисткиња Европе, позната по интерпретацији чувеног хита Ерика Клептона „Tearse in Heaven“ које броји преко двадесет милиона прегледа – Кинга Глик стиже у Нови Сад у оквиру Дочека 7528 и наступиће у Радничком дому 13. јануара од 20 часова. Сјајна музичарка из Пољске већ иза себе има три албума и бројне награде – за нову наду, откриће године и друге, а сцену је већ делила са великим именима. Ова млада надама разбија предрасуде, џез и блуз добијају потпуно нову енегрију, а преплићу се и други музички жанрови.

Електро звук у најстаријем српском позоришту
Добитница награде за најбоље наступе уживо „Vicous Music Award“, чиме је премашила чак и Nicolasa Jaara и друга велика имена те категорије, ди џеј Нолах стиже из Барселоне у Нови Сад. Зашто су наступи младе музичке продуценткиње најбољи имаће прилику да провери новосадска публика 13. јануара на Камерној сцени од 22 часа. Српско народно позориште биће испуњено новом енергијом, модерне електро музике, а за Нолах, то неће бити први наступ на неочекиваној локацији, с обзиром на то да је пре две године наступила на римском вијадукту у Француској, односно мосту преко реке Гард, који се налази на УНЕСЦО-вој листи светске баштине.

Поред наведених, у оквиру Дочека 7528 наступиће и Лоллобригида у КС Свилара, најбоља руска филхармонија из Иркутска у Српском народном позоришту, Дејан Петровић Биг бенд у Реформаторској цркви, Горан Трајкоски у гимназији „Лаза Костић“, Елементал у Кожари СНП-а, Краљ Чачка у Новосадском позоришту, Свемирко у Кино сали Железничке станице и још бројни други.

Подсећамо, за разлику од Дочека 2020. када су сви садржаји били бесплатни, у центру града, на отвореном, Дочек 7528. је у затвореним просторима, широм града, у вечерњим сатима. Улазнице се могу пронаћи на продајним местима Gigs tix-a и на сајту. Све информације о извођачима, сатници, локацијама, продаји улазница могу се пронаћи на сајту Дочека и на друштвеним мрежама.

Кроз Дочек 2020. и 7528. године Нови Сад поново повезује две Нове године, два рачунања времена, два календара, два писма, два концепта и подиже капацитете културног стваралаштва. Спајање визуелног идентитета, на ком су заједно радили уметници и новосадски студенти, са музиком најразличитијих домачих, регионалних и светских извођача, издваја Дочек, а самим тим и Нови Сад као град који Новосађанима и гостима града пружа јединствен аудио-визуелни доживљај.