Дочек 7528: Почело одбројавање до Европске престонице културе

Уз догађаје на 50 локација широм града, 200 уметника из 10 земаља и капацитете локалног креативног стваралаштва, Нови Сад је у оквиру Дочека 7528 синоћ показао да је све спремнији за титулу Европске престонице културе, до које је остало још тачно 365 дана!

Трећу годину за редом Дочек је поново Нови Сад учинио јединственим, не само у земљи, већ и у региону, па чак и Европи, славећи две Нове године, два календара, два рачунања времена, два писма. Због тога је и угостио велики број туриста, а неки од њих дошли су због Дочека чак из Француске.

„Имам пријатеља који је из Новог Сада и који ми је причао да морам да дођем да видим све ово. Одлична ми је идеја да у једној вечери постоји толико различитих догађаја. Допада ми се што су различити музички жанрови, различита места у граду за откривање“ рекао је Седрик Бјенвени.

Сви капацитети били су попуњени, а за неке догађаје улазнице су биле распродате још у децембру, пре свих концерт Божа Вреће и новосадског оркестра Camerata Academica у Синагоги.

„Прекрасан је осећај када долазите да одржите концерт који је распродат тако брзо и видети све те људи који су дошли да уживају у вашем гласу, у нечем што није типично и комерцијално. Мени је концепт Дочека генијалан, самим тим да музика живи, да град проговара пјесмом, да је све мање мржње, несугласја, бунта. Хајде да кажемо да је ово бунт за нешто добро“ рекао је Божо Врећо.

Дочек је и ове године активирао и открио нове локације за културне садржаје, па је тако хрватски састав Свемирко наступио у Кино сали Железничке станице, Дејан Петровић Биг бенд у Реформаторској цркви, Горан Трајкоски у гимназији „Лаза Костић“, Дадо Топић у КЦ „Петефи Шандор“, Српско народно позориште објединило је најразличитије музичке жанрове – највећу филхармонију из Иркутске области, Лет 3 и ди џеј Нолах, а једна од најбољих басисткиња Европе у Радничком дому.

„Одлична ми је идеја откривања нових простора за концерте и друге садржаје. Мислим да ми је ово први пут да наступам на некој необичној локацији. Мислим да није важно да ли је на концерту пет или сто људи, већ атмосфера која се направи и енергија коју публика и извођач деле“ рекла је Кинга Глик.

Дочек је кроз спајање визуелне уметности и музике концерте претворио посебан јединствени аудио-визуелни доживљај. Само због Дочека у Нови Сад пристигли су и реномирани уметници попут Изванредног Боба који је био задужен за визуелни идентитет у Синагоги, мексички уметник АБДХ чија је интерактивна поставка била у Свилари, као и ТКВ која је у центру града осликала мурал. Поред њих за сценски дизајн задужени су били и Милица Стојшић, ПДП конференција, Драгана Вилотић, Владимир Самарџић, Кристина Ковачевић, као и студенти са Факултета техничких наука и Академије уметности у Новом Саду.