Дочек 7528: Класика, панк и електро звук у најстаријем српском позоришту

Класична музика најбоље руске филхармоније из Иркутска, аутентични и енергични хрватски састав Лет 3 и млада музичка продуценткиња Nolah стижу 13. јануара у Српско народно позориште, у оквиру Дочека 7528. чиме Нови Сад наставља да слави и промовише јединство различитости.

Најбоља руска филхармонија у Новом Саду

Најбољи бас вокал, Алексеј Тихомиров, који је ту титулу недавно добио у једној од најславнијих светских оперских кућа, у њујоршкој Метрополитен опери, један је од солиста који ће 13. јануара у Великој сали СНП-а од 20 часова наступити са највећом руском филхармонијом из Иркутска, уз Јадранку Јовановић, Ивана Томашева, Алексеја Тихомирова и Новосађанина, Жељка Андрића. Сваки наступ највеће руске филхармоније догађај је за себе, а Новосађани ће имати привилегију да свечаност и атмосферу Бечког новогодишњег концерта осете уживо у најстаријем позоришту у Србији. Репертоар је разноврстан и обиман, а на њему ће се наћи и композиције Чајковског, Бородина, Христића, као и српске народне песме: „Тамо далеко“, „У рану зору“, „На крај села“, „Тихо ноћи“, „Болујем ја“, „Нишка Бања“… Оркестар има веома важну улогу у промовисању класичне музике и културе Сибира, основан је 1958. године, а 2000. добија статус гувернерске Иркутске обласне филхармоније.

 

Панк у позоришту

Енергични наступи, провокативни текстови, аутентичан изглед и костими, слободни, храбри, искрени – Лет 3 стиже право из овогодишње Европске престонице културе, Ријеке у град који ће следеће године понети ту титулу, Нови Сад. Наступ тог хрватског састава, који иначе никога не оставља равнодушним, посебно ће 13. јануара донети нешто ново и несвакидашње, с обзиром на то да је локација Мала сала СНП-а од 20 часова. Уз њих стиже и Маријачи бенд „Еl Combo“, а заједно ће публику загрејати хитовима попут „Професор Јаков“, „Омађијај ме“, „Дијете у времену“, „Изгубљени“ и други.

 

Модеран звук у најстаријем позоришту

Добитница награде за најбоље наступе уживо „Vicous Music Award“, чиме је премашила чак и Nicolasa Jaara и друга велика имена те категорије, ди џеј Nolah стиже из Барселоне у Нови Сад. Зашто су наступи младе музичке продуценткиње најбољи имаће прилику да провери новосадска публика 13. јануара на Камерној сцени од 22 часа. Српско народно позориште биће испуњено новом енергијом, модерне електро музике, а за Нолах, то неће бити први наступ на неочекиваној локацији, с обзиром на то да је пре две године наступила на римском вијадукту у Француској, односно мосту преко реке Гард, који се налази на UNESCO-вој листи светске баштине.


Осим Српског народног позоришта, Дочек 7528. активира око 50 локација широм града, уз откривање неких нових места за културе садржаје, па ће тако једна од најбољих басисткиња Европе, Кинга Глик наступити у Радничком дому, Дејан Петровић Биг бенд у Реформаторској цркви, Горан Трајкоски у гимназији „Лаза Костић“, Елементал у Кожари СНП-а, Свемирко у Кино сали Железничке станице и још бројни други.

Подсећамо, за разлику од Дочека 2020. када су сви садржаји били бесплатни, у центру града, на отвореном, Дочек 7528. је у затвореним просторима, широм града, у вечерњим сатима. Улазнице се могу пронаћи на продајним местима Gigs tix-a и на сајту.

Све информације о извођачима, сатници, локацијама, продаји улазница могу се пронаћи на сајту Дочека и на друштвеним мрежама.

Кроз Дочек 2020. и 7528. године Нови Сад поново повезује две Нове године, два рачунања времена, два календара, два писма, два концепта и подиже капацитете културног стваралаштва. Спајање визуелног идентитета, на ком су заједно радили уметници и новосадски студенти, са музиком најразличитијих домачих, регионалних и светских извођача, издваја Дочек, а самим тим и Нови Сад као град који Новосађанима и гостима града пружа јединствен аудио-визуелни доживљај.