Нови Сад уз јединствен Дочек ушао у 2020. годину

 

Нови Сад ушао је у нову 2020. годину у оквиру јединственог концепта Дочека у Европи, као град који је све ближи титули Европске престонице културе и иза ког је година титуле Омладинске престонице Европе.

Град који је подигао капацитете културног стваралаштва, спајајући визуелну уметност и музику домаћих и светских извођача за Дочек изабрали су и бројни туристи који су стигли највише из земаља региона, па чак и из Европе, Кине, Америке.
Будућа Европска престоница културе дочекала је Нову годину уз састав који је обележио југословенску сцену, млади београдски бенд, један од предводника нове српске алтернативне сцене и светског хит мејкера.
Бајага и инструктори прославили су 35 година каријере, а на Дочеку 2020 легендарне песме изведене су у новом аранжману с обзиром на то да су наступили са новосадским гудачким квартетом и хором.

„Волимо да дођемо у Нови Сад, овде смо снимали и један албум давно у Студију М. Дочек на Тргу ми је увек добар, људи су расположени, добро је што ове године није чак ни претерано хладно, подношљиво је. Овог пута имамо програм са гудачима и хором и волео бих да и у Новом Саду, када буде било топлије, наступимо са читавим оркестром“ рекао је Момчило Бајагић Бајага.

Пре њих наступили су београдски састав Артан Лили, први добитници награде „Милан Младеновић“, које је новосадска публика више пута дочекала са одушевљењем, а овог пута Нови Сад имао је привилегију да први уживо чује пет нових песама које је ноисе-поп састав издао последње недеље 2019. године.

„Мени је Нови Сад колеква неког звука који је утицао на моје формирање и велике симпатије гајим према новосадској музичкој сцени и заувек ће то остати део мене. На Тргу смо по трећи пут, а пети пут наступамо у Новом Саду само током 2019. године, што је знак да нас новосадска публика воли, разуме и подржава и нама је то велико задовољство“ каже Бојан Слачала, испред бенда Артан Лили.

Комбинацију модерне електро музике и традиционалног звука оријента донео је музички продуцент и ди-џеј Махмут Орхан у првим сатима 2020. године, чији су хитови недељама били на светским топ листама.

Најмлађи Новосађани, традиционално су у Новом Саду први започели новогодишњу прославу у преподневним сатима. У три културна простора – културним станицама Еђшег и Свилара и будућој културној станици на Клиси, најмлађи суграђани учествовали су у радионицама, интерактивном перформансу, дечијој представи, у организацији Дечијег културног центра. Дочек за најмлађе био је организован и у Дунавском парку уз традиционалну поворку кроз Змај Јовину.

КС Еђшег доделила је и признања најбољим програмима који су обележили 2019. годину, а које је публика изабрала путем гласања на Facebook страници. Загревање за Дочек 2020 у КС Свилара било је уз звуке џеза, а наступио је новосадски Јазз трио – Владимир Вања Јаковљевић, Федор Рушкуц, Лав Ковач. У склопу програма био је и Артс & Црафтс базар.

Концепт Дочека, који слави две Нове године, два рачунања времена, два календара и два писма, поново је ставио Нови Сад раме уз раме са европских градовима, славећи мултикултуралност и јединство различитости.
Следи Дочек 13. јануара када ће Нови Сад славити нову годину по старом календару – 7528. Програм ће спојити више од 50 локација у граду, несвакидашњих и нових, уз жанровски најразличитије извођаче, док ће се уметници и студенти побринути да кроз визуелну уметност концерти буду догађаји у пуном смислу.