bajaga i instruktori sa kvartetom i horom

trg slobode / 31. decembar 2019.

Novi Sad je dočekao ponoć uz legendarnog Bajagu i instruktore! Ove godine bend proslavlja 35 godina postojanja, kao jedna od retkih grupa koje nastupaju bez prekida u karijeri, a u Novom Sadu je bio deo spektakularnog Дočeka 2020 i to uz nesvakidašnju postavu – bendu su se pridružili gudački kvartet iz Novog Sada i hor. Uz nebrojene hitove koji su obeležili skoro četiri decenije dugu karijeru, Bajaga i insturktori su se pobrinuli za dobru atmosferu u novogodišnjoj noći.

Pročitajte više
Bajagina karijera obeležila je zlatno doba jugoslovenskog popa i roka, a album „Sa druge strane jastuka“ smatra se jednim od najboljih srpskih albuma svih vremena. Sa nesmanjenim entuzijazmom bend stvara i nastupa do danas, a obožavaoce su stekli i u ostatku Evrope, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Novi Sad ima značajnu ulogu u istoriji Bajage i instruktora – tu je u celosti snimana „Prodavnica tajni“ iz 1988. koja je, pored albuma „Sa druge strane jastuka“, najprodavaniji njihov album, a odavde potiče i deo materijala zabeleženog na koncertnom albumu „Neka svemir čuje nemir“ iz 1989. godine. Pre sedam godina bend je koncertom na SPENS-u zaokružio turneju „Daljina, dim i prašina“ s kojeg potiče i pesma „Stari put za Novi Sad“. O popularnosti Bajage i instruktora slikovito govori i jedan događaj iz 2017. godine kada su se fanovi grupe iz Beograda maskirali u Bajagine pesme povodom muzičarevog 57. rođendana.

Sumirajući utiske o prošlim i predstojećim koncertima, Bajaga ističe da je publika ono što ostaje, a u toj publici su i mlade generacije koje ni ne pamte vremena u kojima su njihove omiljene pesme nastajale. Pevajući za one „od sedam do sedamdeset sedam“, Bajaga i instruktori su uveličali Novu godinu u Novom Sadu.

scenski dizajn: Dragana Vilotić
dizajn videa: Vladimir Samardžić