спомен збирка павла бељанског

Category
13. јануар: дуо номадико

Павле Бељански је био велики српски дипломата који је остао упамћен не само по својој дипломатској каријери, већ и по реткој и посебној љубави према сакупљању уметничких дела и истанчаном укусу по којем их је бирао. Чини се да је више пажње поклањао обиласку музеја, антикварница, галерија и атељеа у иностранству, него својој струци.
Прочитајте више

Његова наклоност према уметности расла је упоредо са професионалним развојем, те је 1957. Потписао Уговор о поклону са руководством Аутономне покрајине Војводине према којем је планирана изградња изложбеног простора у Новом Саду. Зграда је завршена 1961, а рађена је према архитектонској визији Ива Куртовића.

Данас стална поставка Спомен збирке броји 185 дела која су била у власништву Павла Бељанског, а чак је и њихов тренутни распоред осмишљен према његовој идеји да се поштује колористички склад, а не неки други музелошки принцип. Део збирке су и нека од ремек-дела српског сликарства двадесетог века попут слика Надежде Петровић, Саве Шумановића и многих других. Колекција садржи и скулптуре, таписерије и цртеже.

Доček 7528 jе у прелепом амбијенту Спомен збирке Павла Бељанског угостиo двојац Дуо Номадико који је у нашем граду већ познат по емотивним и темпераментим извођењима руске ромске музике. У ритму ромских мелодија Новосађанима је приређен несвакидашњи догађај на ком се мали концерт пун набијених емоција одржао међу неким од најважнијих дела српске ликовне уметности, а која су допринела јединственом доживљају.