горан трајкоски

гимназија лаза костић / 13. јануар 2020. у 20 часова

Један од најзначајнијих македонских алтернативних музичара који је на сцени активан више од четири деценије, Горан Трајкоски, наступио је у Новом Саду у оквиру Доčека 7528.

Прочитајте више
Његов правац је неухватљив и жанровски шаролик, он комбинује панк, дарк, и такозване doom елементе, затим психоделију и џез деонице, а у основи свега стоји чврст ослонац у православном наслеђу и народној традицији. Резултат ових необичних прожимања и контрадикторних елемената јесу песме које се баве слободом, смрћу, социјалном ситуацијом и универзалним вредностима којима осваја публику.

Као оснивач и члан неких од најпознатијих македонских dark wave бендова као што су „Падот на Византија“, „Апореа“, „Анастасија“ и „Мизар“, Горан је прешао дугачак пут преко балканског етна, црквенословенског појања, музике за позориште и филм који чине његову богату каријеру. Године 2017. издаје, први пут под својим именом, чак два албума – „На светов убавина“ и „Тешикот глас на новите химни“, а на оба се налазе песме рађене за позоришне представе. Радио је музику и за Златним лавом награђен филм „Пре кише“.

Интересантно је да овај врсни уметник, музичар и текстописац никада није похађао музичку школу. Познат је по жестокој енергији коју преноси на својим наступима, а Новосађани су имали прилике да га чују у свом граду, па и кроз представу „Ана Карењина“ за коју је писао музику, а која је играна у Новосадском позоришту.