новосадско позориште

Category
13. јануар: краљ чачка

Ujvideki Sinhaz, односно Новосадско позориште, основано је 1974. године са идејом да помогне очувању културног идентитета Мађара у Војводини. Адреса у Јована Суботића врло брзо постаје место на којем су расле неке велике озбиљне позоришне приче. Временом је Новосадско позориште постало не само место окупљања мађарске елите, него важи за једно од најрелевантнијих позоришних адреса у Србији и региону.
Прочитајте више

Током тешких деведесетих, позориште се издвојило необичном позоришном поетиком која је наговештавала неке нове позоришне обрисе. У Новосадско позориште долазили су најбољи редитељи, а само позориште било је део највећих позоришних фестивала у региону – Стеријино позорје, Битеф, али и она у Сегедину, Печују, Темишвару, Умагу, Марибору, Охриду, Скопљу, Подгорици, Сарајеву, а са сваког су се најчешће враћали награђени. Овде је покренут и фестивал Синергија, фестивал језичких мањина света. Све представе које се играју на мађарском увек имају и симултани превод на српски чиме се показује да је могуће споразумети се.
У Великој сали наступио је Краљ Чачка, који спаја музику и поезију коју пише, комбинујући џез, рок, па и шансоне. Освојио је многобројне награде, међу којима и награду радија „Београд 202“ коју је освојио престигавши Електрични оргазам и Бајагу.